Metodika znanstvenog rada

Koelgij je namijenjen studentima doktorskog studija, a na njemu se upoznaju s kategorijama znanstvenog
istraživanja, metodama istraživanja, znanstvenim radom, elektroničkim pretraživanjem literature i baza podataka, planiranjem i vođenjem eksperimenata te obradom rezultata.

Uvod u znanstveno-istraživački rad

Kolegij uvodi studente u planiranje eksperimenta, obradu rezultata, pretraživanje literature i pisanje radova. Osim toga, objašnjavaju se pojmovi iz znanosti, znanstvena i znanstveno-nastavna zvanja.

Higijena i sanitacija

Kolegij Higijena i sanitacija izvodi se sa satnicom 2 sata predavanja, 1 sat seminara i 1 sat vjezbi na 2. godini preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnoloskom fakultetu u Osijeku. Ovaj kolegij namijenjen je studentima 2. godine preddiplomskog studija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta za odrađivanje seminarskog dijela nastave.

Program za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija za upis na diplomske sveučilišne studije Prehrambeno‑tehnološkog fakulteta Osijek

Program za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija za upis na sveučilišne diplomske studije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek nastao je kao potreba premošćivanja razlika u obrazovnim razinama i ishodima učenja stručnih i sveučilišnih preddiplomskih studija. Uspješno svladavanje ovog jednosemestralnog programa omogućuje osobama, koje su završile stručne (preddiplomske) studije iz područja biotehničkih i tehničkih znanosti, stjecanje kompetencija koje su uvjet za upis na sveučilišne diplomske studije.

Cleaning and disinfection

Introduction

Ensuring that factories are cleaned and disinfected effectively and in a timely manner is a fundamental prerequisite in the production of safe and wholesome foods. This involves decisions on when to clean, how to clean and what chemicals to use, in order to remove physical, chemical and microbiological contaminants.

Course description

This 16 hours course provides an understanding of the potential routes of product contamination from the food manufacturing environment. The course builds on the selection of appropriate cleaning and disinfection methods and chemicals, the development of cleaning schedules and the assessment of the sanitation program efficacy. Completing the course will provide you with an understanding of current food industry sanitation processes and practices.

This course is designed for the students, commercial food service worker but would also benefit anyone interested in food sanitation.


Course content

1.Introduction, definition of terms and importance of sanitation in the food industry

2.Importance of water in the food industry sanitation

3.Cleaning agents

3.1.Cleaning agents-Introduction

3.2.Alkaline and acid cleaning agents

3.3.Other cleaning agents

4.Disinfection

4.1.Disinfection-Introduction

4.2.Disinfection agents

5.Cleaning and disinfection equipment

5.1.Cleaning and disinfection equipment-Introduction

5.2.Cleaning and disinfection equipment

6.Planning of cleaning and disinfection in the food industry

7.Evaluating the effectiveness of sanitation program

8.Examples of sanitation in different food industries