Uvod

 • Opći dio

  PseudoDabar


  Dragi učenici i učitelji,

  dobro došli u pripremni kolegij PseudoDabar za učenike svih razreda osnovne i srednje škole.

  Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra, CARNET-a i Ministarstva obrazovanja i znanosti.

  U ovom kolegiju dostupni su zadaci s prethodnih natjecanja.

  Cilj ovog kolegija je pripremiti učenike za natjecanje, upoznati ih s načinom rješavanja testova i tipovima zadataka. Svi učenici mogu rješavati sve testove neograničeni broj puta. Za rješavanje testa, prvo se morate upisati u ovaj kolegij: • Pripremni testovi

  Sva pitanja u testovima su preuzeta sa http://bebras.org/?q=documents i http://dabar.edu.rs/. U knjižicama na navedenim linkovima možete pronaći i dodatna objašnjenja zadataka.
  Pitanja u ova dva testa nisu prošla recenziju ni lekturu, no dajemo ih na korištenje kako bi se što bolje pripremili za natjecanje.
  Test se sastoji od 15 pitanja i rješava 45 minuta. Svako pitanje boduje se jednim bodom. Negativnih bodova nema. Pitanja se iz baze izvlače slučajnim odabirom. Učenici u testovima imaju različita pitanja, ali i različit redoslijed pitanja i odgovora u svakom pitanju.
  Postavljena su dva testa, kako se ona teža pitanja ne bi pojavljivala učenicima nižih razreda osnovne škole. U testu više razine nalaze se i takva, jednostavnija pitanja tako da je učenicima viših razreda OŠ, kao i učenicima SŠ dovoljno da rješavaju ispite više razine.
  Broj pristupa testu je neograničen. Kao konačna ocjena računa se srednja ocjena svih pokušaja.

  Želimo vam uspješno i zabavno rješavanje zadataka!


 • Kutak za učitelje

  Ograničenje Nije dostupno dok nisu ispunjeni svi ovi uvjeti: Vaše polje Povezanost s ustanovom je djelatnik

  Pitanja oblikovana u prezentacije, za rad s učenicima, možete preuzeti u nastavku.