Drugi alati za izradu e-knjiga

Site: CARNET Loomen LMS
Course: Izrada e-knjige u EPUB formatu
Book: Drugi alati za izradu e-knjiga
Printed by: Guest user
Date: Monday, 15 August 2022, 1:59 AM

Description

pregled najpoznatijih komercijalnih alata za izradu e-knjiga

Opis cjeline

Posljednja cjelina ovog tečaja donosi kratak pregled osnovnih karakteristika i mogućnosti najčešće korištenih komercijalnih alata za izradu e-knjiga: Adobe InDesign, Adobe Digital Publishing Suite, iBooks Author i QuarkXPress.

Zbog mogućnosti koje pružaju pri izradi (multimedijalni sadržaji i sl.), navedeni programi su nešto kompleksniji za korištenje te se koriste uglavnom u profesionalnom izdavaštvu.

Ishodi učenja

Po završetku ove cjeline polaznici će moći:

  • opisati karakteristike i odabrati odgovarajući program,
  • na web stranicama proizvođača informirati se o dodatnim mogućnostima, te načinu kupnje/preuzimanja odabranog alata.

CARNet Logo

Uvod

Na tržištu postoji velik broj programskih platformi za izradu knjige koji se prvenstveno razlikuju po mogućnostima izrade (multimedijalni sadržaj), formatu izrađenog dokumenta i cijeni. Komercijalni alati uglavnom nude nešto veće mogućnosti u odnosu na besplatne programske platforme, a među najpoznatijim takvim platformama su Adobe InDesign, Adobe Digital Publishing Suite, iBooks Author i QuarkXPress.

CARNet Logo

Adobe Digital Suite

Najpopularniji i najčešće korišteni komercijalni paket alata za izradu e-knjiga je Adobe Digital Publishing Suite. Riječ je o programskom paketu kojim se izdavačima daje mogućnost kreiranja, distribuiranja, naplate i optimizacije publikacija za tablet uređaje. E-sadržaj se kreira pomoću alata Adobe InDesign.

Adobe Digital Publishing Suite je komercijalni proizvodu koji dolazi u tri paketa: Single Edition, Professional Edition ili Enterprise Edition.

Ukoliko želite saznati detaljnije o izradi e-knjige pomoću opisane platforme, sve potrebne informacije možete pronaći na Adobeovim stranicama.

CARNet Logo

iBooks Author

Apple svojim korisnicima omogućuje besplatnu izradu e-knjiga pomoću aplikacije iBooks Author.

iBooks Author- sučelje
iBooks Author - sučelje za izradu e-knjige

Aplikaciju odlikuje jednostavnost korištenja, umetanje slika i teksta drag-and-drop opcijom, korištenje niza gotovih predložaka e-knjige, te implementacija multimedijalnog sadržaja: video zapisa, interaktivnih slika i dijagrama, 3D objekata, umetanje galerije slika itd.

Alatna traka
Alatna traka za uređenje e-knjige

Prilikom pokretanja aplikacije, korisnik može izabrati jednu od ponuđenih gotovih predložaka (tema) za izradu knjige:

Teme

E-knjiga izrađena ovim programom pohranjuje se u Appleovom formatu IBA, te je autor može objaviti na iBookstoreu za daljnju distribuciju u komercijalnom ili besplatnom obliku.

Osnovni nedostatak je dostupnost ovog programa isključivo za korisnike Apple uređaja, te mogućnost pregleda e-knjige samo na iBooks aplikaciji za čitanje koju koriste Appleove platforme (iPad, iPhone). Unutar iBooks Authora postoji opcija za eksport sadržaja u druge formate poput PDF-a, no e-knjiga pritom neće zadržati postojeće funkcionalnosti (prvenstveno multimedijske elemente).

Ukoliko koristite Apple uređaj te želite saznati više o iBooks Authoru, sve potrebne informacije o ovom programu i instalaciji možete pronaći na adresi http://www.apple.com/ibooks-author/ .

Ovdje možete pogledati i video upute za izradu i osnovne mogućnosti prilikom izrade e-knjige:

CARNet Logo

QuarkXPress

QuarkXPress je nekadašnji vodeći program za stolno izdavaštvo, a danas predstavlja glavnu konkurenciju Adobeovom InDesignu u digitalnom izdavaštvu. Podržavaju ga Mac i Windows operacijski sustavi, a omogućuje i izradu aplikacija za mobilne uređaje.

QuarkXPres je komercijalni program namijenjen profesionalnom izdavaštvu, kompleksnim načinom izrade koji nudi mnoštvo mogućnosti, posebice u području grafičke obrade slika i multimedijalnog sadržaja.

Sučelje programa

QuarkXPress – sučelje programa (preuzeto s news.cnet.com)

Detaljniju specifikaciju i informacije o kupnji programa možete pronaći ovdje.

CARNet Logo

ePub Bud

ePub Bud je prvenstveno stranica koja nudi nekoliko usluga, od izrade i dijeljenja vlastitih e-knjiga do čitanja e-knjiga drugih autora, te socijalne interakcije. Omogućuje čitanje i izradu e-knjiga na različitim uređajima. Bitno je napomenuti kako koristi standardni .epub format dokumenta, te se tako knjige izrađene ovim programom mogu čitati na svim uređajima koji imaju čitače za EPUB.

Kako bi korisnicima olakšali korištenje programa, postoje upute gdje je opisano kako čitati e-knjige, te pomoću kojih čitača se mogu čitati.

Na stranici se mogu većinom naći knjige za djecu, što je donekle i glavna namjena stranice, iako možete pronači i veliku količinu knjiga drugih kategorija. Dostupan je i konverter kojim se može dokumente različitih formata konvertirati u .epub format.

Ipak najbitnija funkcionalnost u ovom kontekstu je izrada e-knjige. Za izradu se potrebno registrirati kako bi imali knjige pohranjene u svojoj biblioteci koje možete objaviti ili ostaviti privatnima, te također kako bi ih mogli pohraniti na računalo.

Izrada započinje unosom nekih osnovnih informacija poput naslova knjige, autora, ilustratora, datuma objave, jezika knjige, dobne skupine kojoj je knjiga namijenjena, određivanje tipa knjige, te dodavanja sažetka i naslovne slike. Nakon unosa tih osnovnih informacija može se početi s pisanjem knjige ili izrade slikovnice.

Alatna traka je intuitivna i svi koji koriste Microsoft Office Word, Open Office Writer ili bilo koji drugi alat za uređivanje teksta poput navedenih ne bi trebali imati problema sa korištenjem ovog alata. Dostupne su sve osnovne funkcionalnosti za uređivanje teksta, dodavanje slika i posebnih znakova. Ispod polja za uređivanje teksta se nalazi sadržaj koji prikazuje poglavlja koja su izrađena.

ePub Bud

Kada ste završili s pisanjem sve što je potrebno jest pohraniti sadržaj. Nakon što alat pohrani podatke prikazati će vam stranicu upravo izrađene knjige gdje će biti prikazane sve informacije o knjizi koje ste unijeli. Pored tih informacija imati ćete mogućnost dijeljenja po društvenim mrežama, unošenja izmjena ili brisanje knjige. Moći ćete knjigu postavljati kao privatnu ili javnu.

Ono najbitnije je čitanje, a alat nudi dvije mogućnosti: čitanje unutar web preglednika putem poveznice ili pohranu na neki uređaj u .epub formatu kako bi knjigu čitali pomoću nekog od dostupnih čitača.

ePub Bud

Alat je potpuno besplatan za korištenje, te je preporučljivo pročitati uvjete korištenja kao i za sav softver. ePub Bud je praktičan i svestran budući da pored same izrade nudi čitanje već izrađenih knjiga drugih autora, a ujedno nudi i konverziju datoteka u .epub format primjerice ako već imate napisani sadržaj ali ga želite u .epub formatu.

Također postoji mogućnost prodaje vlastite knjige kroz ePub Bud ili neke druge servise poput Amazon ili Apple. Kreiranje same knjige je poprilično jednostavno i intuitivno i ne zahtjeva neka napredna znanja pored osnovnog korištenja nekakvog alata za uređivanje teksta.

CARNet Logo

Papyrus

Papyrus je online alat za izradu e-knjiga koji nudi besplatan oblik korisničkog računa. Besplatan korisnički račun je ograničen na 5000 riječi po knjizi, iako nema ograničenja na broj knjiga koji možete izraditi. Ovaj program omogućuje osnovne funkcije prikikom izrade kao što su ikreiranje vlastite naslovnice i dodavanje tablice sadržaja.

Nakon izrade e-knjigu možete pohraniti u .pdf, .epub ili .mobi formatu. Omogućeno je i već postojeći web sadržaj poput bloga uključiti u e-knjigu.

Da bi koristili ovaj program, potrebno se registrirati na njihovim stranicama.

Izrada knjige započinje odabirom jedne od ponuđenih tema. Ukoliko vam se ne sviđa niti jedna od ponuđenih budite bez brige, u slijedećem koraku to možete izmijeniti. Nakon odabira teme alat će od vas tražiti da unesete naziv knjige. Naziv knjige također možete bilo kada promijeniti u toku pisanja knjige.

Papyrus

Sučelje za uređivanje teksta je jednostavno i vrlo slično većini alata za uređivanje teksta s kojima se susrećemo. Možete odabrati oblik i veličinu fonta, boju, pozicioniranje i slično. Moguće je uvesti poglavlje koje sadrži postojeći web sadržaj. Omogućeno je mijenjanje poglavlja predodređenih temama i dodavanje i brisanje novih poglavlja. Također se može uvesti slike sa različitih servisa za držanje slika i podataka poput Dropbox-a, Gogle Diska, Instagrama i mnogih drugih.

Papyrus

Kada završite s pisanjem i uređivanjem sve što vam preostaje jest objava vaše e-knjige. Odaberite jednu od nekoliko opcija na koji način želite prodati knjigu, odnosno da li je u dolasku, da li je besplatna ili ćete fiksirati cijenu. Također možete postaviti opciju privatno, što znači da joj pristupiti možete samo vi. Možete i nadograditi svoj korisnički račun u ovom koraku ukoliko ste zainteresirani, ali to je nadogradnja na plaćenu verziju.

Bitno je napomenuti kako nećete moći gledati knjigu preko poveznice koju dobijete u e-mail poruci ili u popisu izrađenih knjiga unutar alata ukoliko ste ju postavili kao privatnu. Ali možete ju pohraniti u .pdf, .epub i .mobi formatu na svoj uređaj. Ujedno možete i izbrisati knjigu iz svoje biblioteke.

U konačnici, opisani alat je vrlo jednostavan i intuitivan za korištenje, te ne zahtjeva dodatna i posebna znanja kako bi ga koristili. Ima tri jednostavna koraka od početka izrade do objave e-knjige. Jedini nedostatak koji se može navesti jest ograničenje od 5000 riječi za besplatnu verziju korisničkog računa.

CARNet Logo