Programska podrška

1. Što je to programska podrška?

Uvodna slika

Pojam programska podrška odnosi se na skup svih programa koji se mogu izvršavati na računalu.

Korisnik programima upotrebljava  strojne komponente računala. Strojna oprema bez programa je  neupotrebljiva za obavljanje bilo kojega posla.  Programska oprema računala sastoji se od niza manjih ili većih programa koji obavljaju  određenu funkciju, npr. pokreću ispis dokumenta, reproduciraju zvuk putem zvučnika, omogućuju korisniku kreiranje proračunske tablice, prezentacije, tekstualnog dokumenta i dr.
Programi su najčešće pohranjeni na čvrstom disku računala - kažemo da su instalirani na računalu.

Programsku podršku podijelili smo na dvije velike skupine:

  • - sustavski i
  • - korisnički (aplikacijski) programi.

Korisnik kupuje pravo na korištenje programskog proizvoda. To pravo naziva se LICENCA. Piratski softver je softver koji korisnik posjeduje nelegalno, tj. nema za njega licencu.

Osim prema namjeni, programe možemo podijeliti i prema licenci, načinu naplate i distribucije. Tako se freeware programi slobodno koriste i besplatno distribuiraju,  shareware programi su ograničeni vremenski ili na neki drugi način (ograničen broj  razina, npr. u igrama). Demo ili trialware programi omogućuju isprobavanje svih opcija programa ali prestaju  raditi nakon određenog vremena. Komercijalni programi su programi za čiju se uporabu mora platiti naknada pri kupnji.

Postoje još i programi u javnom vlasništvu (public domain). Njihovi autori svoja su prava prenijeli na javnost i smatraju se općim dobrom. Ovi se programi slobodno mogu koristiti i za komercijalne i nekomercijalne namjene.

Za programe otvorenog koda (open source) također se ne plaća naknada, ali oni uključuju i izvorni kod programa, te dozvolu za njegovu promjenu.