Fizički dijelovi računala - hardver

1. Uvod

RačunaloKada govorimo o građi računala, najčešće mislimo na njegovu fizičku građu.
Međutim, potrebno je naglasiti da se svako računalo sastoji od dvije nedjeljive cjeline: fizičkih dijelova hardware-a i programskog dijela – software-a. Da bi računalni sustav bio potpun, potrebno je dodati još i čovjeka, kao korisnika računala.

Fizički dijelovi računala najčešće se opisuju kao dijelovi koje je moguće vidjeti ili opipati. To su tipkovnica, miš, monitor, memorija, procesor i sl.
Programski dio računala odnosi se na naredbe koje računalo izvršava u zadanom redoslijedu i time obavlja određeni posao. Koliko god fizičke komponente računala bile skupe, bez programa one su beskorisne.

Ovisno o potrebama i mogućnostima korisnika, postoje različite vrste računala: stolno računalo za korisnike kojima je potrebno snažno računalo s mogućnostima proširivanja, velikim monitorom i tipkovnicom normalne veličine i ne trebaju ga proširivati, prijenosno računalo za korisnike koji puno putuju, a računalo trebaju i na putu, te dlanovnik za korisnike kojima je bitna pokretljivost, a ne žele ulagati u prijenosna računala. Korisnici (najčešće tvrtke) koji imaju potrebe za zahtjevnim obradama velike količine podataka koriste skupa, snažna računala – mainframe. Iako na prvi pogled sva ova računala izgledaju različito, sva su ona izgrađena po istom principu: Von Neumannovom modelu.