Drugi alati za izradu e-knjiga

pregled najpoznatijih komercijalnih alata za izradu e-knjiga

ePub Bud

ePub Bud je prvenstveno stranica koja nudi nekoliko usluga, od izrade i dijeljenja vlastitih e-knjiga do čitanja e-knjiga drugih autora, te socijalne interakcije. Omogućuje čitanje i izradu e-knjiga na različitim uređajima. Bitno je napomenuti kako koristi standardni .epub format dokumenta, te se tako knjige izrađene ovim programom mogu čitati na svim uređajima koji imaju čitače za EPUB.

Kako bi korisnicima olakšali korištenje programa, postoje upute gdje je opisano kako čitati e-knjige, te pomoću kojih čitača se mogu čitati.

Na stranici se mogu većinom naći knjige za djecu, što je donekle i glavna namjena stranice, iako možete pronači i veliku količinu knjiga drugih kategorija. Dostupan je i konverter kojim se može dokumente različitih formata konvertirati u .epub format.

Ipak najbitnija funkcionalnost u ovom kontekstu je izrada e-knjige. Za izradu se potrebno registrirati kako bi imali knjige pohranjene u svojoj biblioteci koje možete objaviti ili ostaviti privatnima, te također kako bi ih mogli pohraniti na računalo.

Izrada započinje unosom nekih osnovnih informacija poput naslova knjige, autora, ilustratora, datuma objave, jezika knjige, dobne skupine kojoj je knjiga namijenjena, određivanje tipa knjige, te dodavanja sažetka i naslovne slike. Nakon unosa tih osnovnih informacija može se početi s pisanjem knjige ili izrade slikovnice.

Alatna traka je intuitivna i svi koji koriste Microsoft Office Word, Open Office Writer ili bilo koji drugi alat za uređivanje teksta poput navedenih ne bi trebali imati problema sa korištenjem ovog alata. Dostupne su sve osnovne funkcionalnosti za uređivanje teksta, dodavanje slika i posebnih znakova. Ispod polja za uređivanje teksta se nalazi sadržaj koji prikazuje poglavlja koja su izrađena.

ePub Bud

Kada ste završili s pisanjem sve što je potrebno jest pohraniti sadržaj. Nakon što alat pohrani podatke prikazati će vam stranicu upravo izrađene knjige gdje će biti prikazane sve informacije o knjizi koje ste unijeli. Pored tih informacija imati ćete mogućnost dijeljenja po društvenim mrežama, unošenja izmjena ili brisanje knjige. Moći ćete knjigu postavljati kao privatnu ili javnu.

Ono najbitnije je čitanje, a alat nudi dvije mogućnosti: čitanje unutar web preglednika putem poveznice ili pohranu na neki uređaj u .epub formatu kako bi knjigu čitali pomoću nekog od dostupnih čitača.

ePub Bud

Alat je potpuno besplatan za korištenje, te je preporučljivo pročitati uvjete korištenja kao i za sav softver. ePub Bud je praktičan i svestran budući da pored same izrade nudi čitanje već izrađenih knjiga drugih autora, a ujedno nudi i konverziju datoteka u .epub format primjerice ako već imate napisani sadržaj ali ga želite u .epub formatu.

Također postoji mogućnost prodaje vlastite knjige kroz ePub Bud ili neke druge servise poput Amazon ili Apple. Kreiranje same knjige je poprilično jednostavno i intuitivno i ne zahtjeva neka napredna znanja pored osnovnog korištenja nekakvog alata za uređivanje teksta.

CARNet Logo