Što je online učenje?

3. LMS sustavi

Do sada ste već naučili što je WWW (World Wide Web) servis i što su web stranice. Postoji pregršt web lokacija na kojima se mogu pronaći različiti sadržaji, od vijesti do blogova. Među tim mnoštvom informacija je dakako velika količina i različitih obrazovnih sadržaja - zapravo svaki puta kada saznate nešto novo čitajući web stranice, vi se obrazujete.
Međutim, pronalaženje informacija na bespućima Interneta može biti zamoran posao, k tome potraga za sadržajem lako može oduzeti dragocjeno vrijeme.

Prikupljanje informacija na takav način nema potrebnu strukturu u kojoj bi se lako snalazilo.

Stoga su smišljeni sustavi za izradu obrazovnog sadržaja i prezentaciju istih učenicima putem web servisa - dakle, web stranicama.
Korisnici, odnosno učenici, kroz takve sustave, na jednom mjestu mogu pronaći različite obrazovne sadržaje i pohađati ih prema vlastitim interesima.
Jedinstveni naziv za sve takve sustave je LMS - Learning Managenet System ili Sustav za upravljanje učenjem.

Takvi sustavi omogućuju predavačima  ne samo sustav za izradu sadržaja u obliku tečajeva, nego i praćenje učenika kroz provjere znanja putem kvizova i testova.
Najpoznatiji LMS sustavi su:
- ATutor
- Moodle (na toj platformi je zasnovan Carnetov Loomen sustav)
- Claroline
- Chamilo
- Canvas

Zanimljivost je što su svi, ovdje nabrojeni sustavi izrađeni otvorenim kodom (open-source) <--- kliknite na link za informacije o "otvorenom kodu". Ili kliknite na sliku:


Pročitajte novootvorenu stranicu o otvorenom kodu, a zatim se vratite i nastavite tečaj o online učenju!