Upute za korištenje Riznice

Objava tečajeva na Riznici

Ukoliko želi, svaki nastavnik svoj tečaj može podijeliti sa zajednicom CARNetovih korisnika. Pri tome nastavnik, autor tečaja, ima na raspolaganju dvije mogućnosti:

 • oglasiti postojanje tečaja kako bi mu korisnici mogli pristupiti

 • omogućiti pod određenim uvjetima preuzimanje kopije tečaja drugim korisnicima.

U oba slučaja tečaj je potrebno objaviti na Riznici slijedeći ove upute.

Kao nastavnik na tečaju, imate ovlasti administriranja tečaja i korisnika, a sve opcije potrebne za administraciju su smještene u bloku Postavke. Za objavu tečaja na Riznici potrebno je iz navedenog bloka Postavke odabrati opciju Objavi:

Postavke tečajaU sljedećem koraku odaberite na koji način planirate objaviti tečaj: da li ćete oglasiti postojanje tečaja drugim korisnicima te im eventualno omogućiti pristup, upis i pohađanje tečaja ili planirate omogućiti preuzimanje tečaja kako bi ga korisnik preuzeo i koristio unutar vlastitog tečaja.Objava tečaja

Nakon odabira jedne od ponuđenih mogućnosti, procedura objave je u oba slučaja vrlo slična. Slijedi odabir čvorišta na kojem će tečaj biti objavljen. U ovom slučaju to je CARNetovo čvorište Riznica.CARNet.hr.

Objava na riznicu

Nakon što ste odabrali kako i gdje će tečaj biti objavljen, potrebno je pogledati i po potrebi ažurirati osnovne informacije o tečaju:Informacije o tečaju

Polja označena zvjezdicom su obavezna. Neke podatke sustav je automatski popunio. Ažurirajte ih ako držite da je potrebno:

 • Naziv i Opis tečaja – informacije koje će biti prikazane na popisu objavljenih tečajeva na čvorištu.

 • Autor - nastavnik ili ustanova koja objavljuje tečaj

 • E-pošta autora – adresa autora koja se ne prikazuje se korisnicima, ali je potrebno navesti kako bi administrator čvorišta mogao kontaktirati autora zbog eventualnih promjena

 • Autor – drugo polje pod nazivom “Autor” odnosi se na kreatora sadržaja tečaja

 • Autorske napomene - vodič za nastavnike o načinu korištenja kolegija

Osim navedenih, obveznih informacija, poželjno je unijeti i dodatne podatke o tečaju:

 • Kratica - kraći naziv punog imena tečaja, sustav je automatski popunio ovo polje. Možete ažurirati ukoliko kraticu želite promijeniti.

 • Oznake - *Važno. Molimo da svakako popunite ovo polje*. Polje sadržava ključne riječi koje pomažu u daljnjoj kategorizaciji tečaja. Koristite jednostavne, lako razumljive riječi odvojene zarezima. Npr. arheologija, prapovijest, neolitik. Na ovaj način pomoći ćete korisnicima da brzo i lako pronađu vaš tečaj.

 • Licenca - Odaberite odgovarajuću licencu pod kojom želite distribuirati tečaj. Prije odabira licence svakako pogledajte detaljnije informacije o Creative Commons licencama na adresi https://creativecommons.org/licenses/?lang=hr.

 • Publika - Odaberite ciljanu publiku kojoj je namijenjen tečaj (studenti, nastavnici…)

 • Razina obrazovanja - Odaberite najprikladniju razinu obrazovanja polaznika tečaja

Ukoliko ste u početku odabrali opciju kojom oglašavate vaš kolegij na Riznici, nakon unosa informacija o tečaju vaš postupak objave je završen. Tečaj će postati vidljiv na Riznici nakon što ga odobri administrator, a status objave u svakom trenu možete provjeriti odabirom opcije “Provjeri sada”. Objavljenom tečaju možete naknadno ažurirati podatke odabirom opcije “Osvježi” ili ga ukloniti s Riznice:

Status tečaja

Da bi korisnici mogli pristupiti oglašenom tečaju potrebno je a) omogućiti pristup gostima (anonimnim korisnicima) ili b) omogućiti samostalni upis, ovisno o tome kakvu vrstu pristupa želite dati korisnicima.

 1. Pristup korisnika u ulozi gosta je pasivan, on može pregledavati sadržaj ali nema mogućnost aktivnog sudjelovanja u tečaju poput ispunjavanja Testa ili sudjelovanja u forumima.

 2. Aktivna uloga podrazumijeva omogućavanje samostalnog upisa korisnika na tečaj. Takav korisnik moći će sudjelovati u aktivnostima, rješavati Testove ili pisati poruke na forumima.

Kako podesiti ove načine pristupa pogledajte u CARNetovom tečaju "Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2", u poglavlju Rad s polaznicima - Načini upisa na tečaj, na adresi: https://tesla.carnet.hr/mod/book/view.php?id=5230&chapterid=771.

Ako želite omogućiti preuzimanje cijelog tečaja, nakon što ste unijeli podatke o tečaju, prelazite na postupak stvaranja kopije tečaja koja će biti smještena na Riznici. Ovim postupkom izradit će se sigurnosna kopija tečaja koja neće obuhvatiti trenutne korisnike. Kroz pet koraka izrade sigurnosne kopije imate mogućnost odabrati sve ili samo neke dijelove sadržaja (aktivnosti, pojedina poglavlja, blokove…) koje ćete distribuirati drugim korisnicima :Izrada sigurnosne kopijeNakon što odradite svih pet koraka izrade kopije, vaš proces objave je završen i tečaj će biti dostupan drugim korisnicima za preuzimanje nakon što administrator potvrdi vašu objavu. U slučaju da se predomislite, tečaj naknadno možete ukloniti s Riznice:Status tečaja na čvorištu

Pretraživanje i preuzimanje tečaja s Riznice

Svi korisnici Loomena mogu pretraživati tečajeve dostupne na Riznici. Sve tečajeve objavljene na Riznici možete pronaći odabirom gumba Riznica u horizontalnoj navigaciji odnosno na adresi: https://riznica.carnet.hr/index.php?frontpage=hub. Ponovno upisivanje korisničkih podataka nije potrebno, dovoljno je odabrati link Prijava u gornjem desnom uglu a potom ikonu AAI nakon čega sustav prepoznaje korisnika. Pretraga se vrši na temelju općih informacija i oznaka tečaja koje je autor tečaja unio pri objavi. Između ostalog, potrebno je odabrati da li se radi o tečajevima koje korisnik može pohađati ili o tečajevima koje može preuzeti:Nakon odabira željenih kriterija, prikazuje se popis odgovarajućih tečajeva. U slučaju pohađanja odabranog tečaja korisnik odabire opciju “Visit site”, dok kod tečajeva koje može preuzeti, prije samog preuzimanja može pogledati i demo tečaja:

Popis objavljenih tečajaOdabirom preuzimanja, tečaj ćete u .mbz obliku (Moodle zip) pohraniti na svom računalu. Da bi aktivirali tečaj, potrebno je na Loomenu ili nekom drugom Moodle sustavu na kojem imate otvoren prazan tečaj učitati preuzetu datoteku (opcija Vraćanje iz kopije ili Restore). Postupak je opisan u sljedećem videozapisu:Povezivanje Riznice s društvenim mrežama za sada nije u funkciji iako se ikone prikazuju.

Last modified: Thursday, 3 November 2016, 3:55 PM