Što donosi verzija Moodle-a 3.6

Ovdje donosimo važnije novosti vezane za novu verziju Moodle-a 3.6.

Za sve korisnike

1. Unaprijeđen popis tečajeva na Mojoj naslovnici 

Popis tečajeva može se sada prilagoditi i prikazati prema više kriterija: U tijeku, Buduće, Prošlo, Označeno zvjezdicom, Skriveno. Popis može biti sortiran abecedno prema naslovu ili zadnje pristupanom tečaju te prikazan kao lista, s ikonom ili sa sažetkom.


2. Navigacija između sadržaja 

Dodana je mogućnost brzog prelaska na sljedeću ili prethodnu aktivnost, bez potrebe za povratkom na naslovnicu tečaja. Pri kraju svake aktivnosti ili resursa poveznice prikazuju naziv prethodne i sljedeće aktivnosti.


3. Dodavanje video i/ili audio sadržaja direktno u sustav

Kao dio osnove funkcionalnosti Moodle nudi mogućnost snimanja video i/ili audio priloga direktno u uređivaču teksta, primijerice pri predaji zadaće, rješavanju testa, komentiranju na forumu i slično. Ikona mikrofona i video kamere služe za pokretanje navedene funkcionalnosti. 


4. Timeline 

Na Mojoj naslovnici,  odmah nakon prijave u sustav, dostupan je novi blok pod nazivom Timeline. Blok prikazuje sve aktivnosti koje slijede. 


5. Skrivanje statusa u bloku Korisnici online

Svaki korisnik može sakriti svoje prisustvo u tečaju jednostavnim klikom na ikonu oka desno od imena i prezimena. 


Za dizajnere tečajeva

1. Jednostavnije upravljanje korisnicima na tečaju 

Poveznica (link) na Sudionici i Korisnici > Upisani korisnici prikazuje isti popis polaznika na tečaju te olakšava upravljanje, upisivanje i druge radnje nad polaznicima. Također, dodan je i izbor početnog slova imena za brži pronalazak polaznika.2. Promjena uloga na tečaju

Promjenu uloge polaznika na tečaju sada je lako izvršiti pri pregledu sudionika, odnosno polaznika. Dovoljno je pored uloge polaznika kliknuti na ikonu olovke. Nakon toga, u otvorenom polju za unos teksta može se početi upisivati uloga te je izabrati iz padajućeg izbornika. Dodatno, ulogu možete izabrati i klikom na strelicu prema dolje iz padajućeg izbornika. Nakon odabira, uloga se dodaje iznad polja za unos. Ako je pojedinu ulogu potrebno izbrisati, dovoljno je odabrati X za brisanje. Za spremanje promjene uloga potrebno je odabrati ikonu diskete.


3. Grupno slanje poruka i novo sučelje za poruke

Novi izgled sučelja za upravljanje i slanje poruka donosi mogućnost slanja poruka određenoj grupi primatelja, ako je to nastavnik omogućio. Za studente to znači sudjelovanje u komunikaciji grupe čiji su članovi.

 

4. Mogućnost uređivanja dovršenosti aktivnosti

Ako je u tečaju uključeno praćenje dovršenosti aktivnosti sada je nastavnicima omogućeno ažuriranje statusa za svaku pojedinu aktivnosti za koju se dovršenost prati. Na linku Postavke >Izvještaji > Dovršenost aktivnosti prikazan je popis polaznika i aktivnosti koje se prate. Nastavnik može ažurirati trenutni status aktivnosti jednostavnim klikom miša na kućicu te označiti aktivnost kao dovršenu (oznaka kvačice) ili nedovršenu (kućica bez kvačice).


5. “Freez” aktivnosti na tečaju - blokiranje aktivnosti na tečaju (uz odobrenje administratora sustava)

“Freez” aktivnosti  omogućava nastavniku blokiranje svih aktivnosti na tečaju sve dok se tečaj ponovno ne aktivira. Naime, nakon odabira mogućnosti “Freeze this context” tečaj je isključivo dostupan za pregledavanje i nalazi se u “read-only” statusu. Polaznici mogu pregledavati sadržaj ali im je onemogućeno rješavanje aktivnosti kao što su testovi, forumi i slično. Odabirom “Unfreeze this context” tečaj ponovno postaje aktivan. Važno: ova je postavka u fazi testiranja te je nastavnici tečajeva mogu koristiti uz odobrenje administratora sustava.


Last modified: Sunday, 6 January 2019, 4:33 PM