Windows Live Messenger - općenito i povijest

   
Windows Live Messenger
     

Windows Live Messenger je Microsoftov klijent za slanje poruka u realnom vremenu (Instant Messaging Client) za kućna računala s operacijskim sustavom Windows, nasljednik MSN Messengera.

Korisnici ga često nazivaju samo Live Messenger, dok se naziv MSN Messenger često odnosio na .NET Messenger Service (protokoli i poslužitelj koji omogućuje rad sustava) umjesto na određenog klijenta. 

Gotovo svako računalo, opremljeno preglednikom, internetskom vezom i Windows XP operativnim sustavom, spajalao se na Messenger Service preko MSN Web Messengera ili jednog od neslužbenih ekvivalenata. Razlog je upravo Windows Live Messenger kojeg je Microsoft plasirao kao zamjenu za MSN Messenger.

Windows Live Messenger je nasljednik MSN Messengera koji je prvi put pušten na tržište sredinom 1999. godine i koji je predstavljao podršku pristupu na America Online AIM Network. America Online neprestano je nastojala onemogućiti Microsoftu pristup svojim servisima dok konačno podrška pristupu na America Online nije uklonjena te se u kasnijim inačicama tog softvera više nije ugrađivala. Kasnije, softver je dopuštao spajanje jedino .NET Messenger Servicea, zahtijevajući korisnički račun Microsoft Passport Networka, koji se sada naziva Windows Live ID.

Softver se najviše rabi za slanje poruka u realnom vremenu, iako ostale standardne značajke podupiru glasovnu komunikaciju, web kamere (inačice već od MSN Messenger 7.0 na dalje nude audio-video komunikaciju), razmjenu datoteka i mnoge online igre. Slično drugim konkurentima, Windows Live Messenger omogućuje obogaćivanje poruka grafičkim emotikonima, katkad nazivanima smješko.

Podržana je i interoperabilnost između Windows Live Messengera i Yahoo! Messengera, te se sada korisnici ova dva programa mogu međusobno dopisivati. Ovim je stvorena i najveća baza korisnika alata za instant-komunikaciju na svijetu.

Flash animacije zvane winks, animirane slike, stilizirani tekst i mnoge druge značajke kao MSNLiveDisplay također su prisutne.