Općenito o Skypeu

   
Skype
     

Skype je program namijenjen audio i video komunikaciji preko VoIP (voice over IP) protokola. Potpuno je besplatan ako se konekcija ostvari između dva ili više Skype klijenata, a postoji i mogućnost  uplate određenog novčanog iznosa na Skype račun pri čemu se onda mogu ostvariti pozivi prema fiksnim ili mobilnim telefonima.

Tvorac Skypea je istoimena kompanija Skype osnovana 2003. godine u Luxemburgu. Ime Skype je prvobitno bilo zamišljeno kao Skyper, nastalo od Sky peer-to-peer, ali kako je pri registraciji domene ta domena bila zauzeta odbačeno, je slovo "r" te je ostao Skype.

Prva javna beta verzija objavljena je 29. kolovoza 2003., da bi već krajem 2004. godine milijun korisnika bilo istovremeno online. Ukupan broj preuzimanja (downloada) je 2005. godine premašio brojku od 100 milijuna. Nakon što je iste godine e-Bay kupio Skype, izlašla je verzija 2.0 u kojoj je dodana i video telefonija. Ubrzo je Skype postao vodeći sinonim za VoIP telefoniju. Procjene su da kontrolira oko 8% svjetskih međunarodnih telefonskih minuta razgovora. Samo u trećoj četvrtini 2009. godine korisnici Skypea ostvarili su 27.7 milijardi minuta Skype to Skype poziva. e-Bay je 2009. godine Skype prodao grupi investicijskih fondova.

Detaljnije informacije možete saznati na njihovim službenim stranicama www.skype.com.