Videokonferencije - općenito i povijest

     
     

Videokonferencije (poznate još kao videotelekonferencije) skup su interaktivnih telekomunikacijskih tehnologija koje omogućuju međusobnu i istodobnu vezu te prijenos audio i video signala između dva zemljopisno odvojena područja. Taj način komunikacije i suradnje naziva se još i vizualnom kolaboracijom.

Videokonferencije su se pojavile prije suvremene računalne ere. Jednostavne analogne videokonferencije mogle su se uspostavljati u vrijeme izuma televizije, kada se televizijski signal mogao uspješno i prilično kvalitetno prenositi. Takvi videokonferencijski sustavi sastojali su se od dva zatvorena televizijska sustava, međusobno povezana kablovima. NASA je, pak, u prvim misijama s ljudskom posadom koristila dvije radiofrekvencije (UHF ili VHF), svaku u jednom smjeru. Današnje televizijske postaje koriste ovu tehnologiju svakodnevno, osobito u situacijama kada se reporteri i novinari javljaju s terena. Taj je postupak postao osobito jednostavan i popularan razvojem satelitskih mreža koje pokrivaju čitav planet.

Prva klasična videokonferencija održana je 1968. godine. Tada je ova tehnologija bila izrazito skupa te kao takva nije imala velikih mogućnosti da se koristi u širim razmjerima – poput telemedicine, edukacije ili poslovnih sastanaka. Prvi pokušaji šire uporabe videokonferencijske tehnologije redovito su se pokazivali neuspješnima, budući da je kvaliteta slike i zvuka bila vrlo loša, sustav nije bio pouzdan te se nije mogao kvalitetno rabiti. Pojavom ISDN infrastrukture tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, počeli su se stvarati preduvjeti korištenja te tehnologije u mnogo širem opsegu. U 90-im godinama, ti su se sustavi počeli naglo razvijati – od skupih i teško dostupnih, počeli su se širiti kao sustavi s razumnom cijenom i prihvatljivom kvalitetom.


Prva videokonferencija iz 1968. godine

Razvojem tehnologije, algoritama kompresije i prijenosa podataka, sredinom devedesetih videokonferencije postaju popularnima u širokoj uporabi. Brojni alati poput NetMeetinga, MSN Messengera i Yahoo! Messengera danas nude mogućnost videokonferencije. Taj oblik telekonferencije jeftin, vrlo široko rasprostranjen, iako je lošiji od profesionalnih i posebno izgrađenih telekonferencijskih sustava.

Više podataka o videokonferencijama možete pronaći na web sjedištu: www.carnet.hr/videokonferencije.