Primjeri i zadaci za vježbu trećeg poglavlja

Crtanje obojenih likova

     
 

Sjećate li se pravilnih mnogokuta? Ako znate crtati njih, znat ćete nacrtati i različite složenije likove, ovaj put i u boji. Tina će vam s veseljem pomagati i u ovim crtežima.

Primjer 10. Crtkani peterokut

Nacrtajte pravilan peterokut s isprekidanim stranicama. Stranica peterokuta je duljine 60, a nedostaje joj njezin središnji dio duljine 20.

Prisjetimo se - da bismo nacrtali bilo koji pravilan mnogokut, kornjaču uvijek zakrećemo za kut = 360 : broj stranica.

Kut za pravilan peterokut je 360 : 5 = 72


Kornjača s nacrtanim peterokutom isprekidanih stranica

Razmislite koje su vam naredbe potrebne za crtanje peterokuta s isprekidanim crtama stranica, pa ih isprobajte u Tininom igralištu - na dnu stranice.
Rješenje zapišite i tek ga onda usporedite s našim rješenjem.

Pokaži mi rješenje.

Primjer 11. Obojena spirala

Spirale su krivulje sastavljene od likova koji se stalno šire. Primjer spirale je krivulja na puževoj kućici, a možemo je sresti i na različitim školjkama. Spirale dobivaju imena prema geometrijskim likovima kojima sliče. Na slici možete vidjeti peterokutnu spiralu.
Nacrtajte i vi takvu spiralu. Duljina stranice se stalno povećava za 5, pa su stranice redom: 10, 15, 20, 25.... Svaka stranica spirale je druge boje, a debljina olovke se povećava za jedan.


Kornjača u šarenoj spirali

Razmislite koje su vam naredbe potrebne za crtanje stranica spirale u raznim bojama i raznim veličinama olovke, pa ih isprobajte u Tininom igralištu - na dnu stranice.
Rješenje zapišite, pa usporedite s našim.

Pokaži mi rješenje.

Primjer 12. Kućica s crvenim krovom

Pomognite Tini nacrtati kućicu kao na slici. Sve vanjske stranice kućice imaju dužinu 100. Vrata su pravokutnik sa stranicama 50 i 30, a prozori su kvadrati sa stranicama dužine 30. Obratite pozornost na debljinu i boju olovke.

Prisjetite se naredbi PU i PD, jer bez njih ćete teško moći nacrtati prozore i vrata.


Kućica sa prozorima i vratima

Razmislite koje su vam naredbe potrebne za crtanje kućice kao na slici, pa ih isprobajte u Tininom igralištu - na dnu stranice.
Rješenje zapišite pa tek onda usporedite s našim rješenjem.

Pokaži mi rješenje.