O Pascalu - uvod

     

 

Programski jezik Pascal kreirao je Niklaus Wirth početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prvi kompajler pisan u Fortranu i objavljen 1968. godine, a druga verzija pisana je u Pascalu i objavljena 1971. godine. Široj javnosti postaje poznat 1974. godine. Nazvan po poznatom matematičaru i fizičaru Blaiseu Pascalu.

Slika 1. Niklaus Wirth

Pascal je prvenstveno zamišljen kao jezik za učenje programiranja i razvijanja lijepog stila u programiranju. Danas je jedan od najpopularnijih programskih jezika za učenje programiranja. Neke inačice  Pascala koriste se još i danas ne samo za učenje nego i za kreiranje i razvoj softvera (Borland Delphy). Danas je vrlo popularan FreePascal u kojem su integrirani prevodilac, editor i niz uslužnih programa, te "debugger" koji olakšava ispravljanje pogrešaka. U nastavku ćemo se "družiti" upravo sa ovom verzijom Pascala.

Programiranje u Pascalu zasniva se na tzv. strukturnom programiranju, što znači da algoritam mora biti dobro razrađen i podijeljen na jednostavnije cjeline, a strukturu programa određuje struktura podataka.

Pascal ima prilično jednostavnu sintaksu i široki raspon tipova podataka, a dozvoljava i kreiranje vlastitih. Također podržava rekurzivno pozivanje funkcija i procedura.

U nastavku proučite kako instalirati programski jezik Pascal na vaše računalo i kako se koristiti njegovim editorom.