Rješavanje zadataka linearne strukture

     

 

Pokrenite programski jezik Pascal i u njemu riješite sljedeće zadatke!

Zadatak 1:

Računske operacije koje uključuju razlomke nerijetko predstavljaju problem učenicima osnovnih škola. Napravite program koji za dva učitana razlomka, (posebno brojnik, posebno nazivnik) izračunava njihov zbroj, razliku i produkt. Rezultate ispišite u obliku razlomka.

Zadatak 2:

Ivičin otac svaki dan kad dođe kući s posla u Ivičinu kasicu ubaci nekoliko kovanica. Kasica je postala prilično teška i Ivica razmišlja o tome da si prikupljenim novcem kupi loptu.
Cijene u trgovinama su izražene kao decimalan broj, npr. 35,99 kn i slično. Kako je Ivica još dosta mali i u školi se nije susreo s decimalnim brojevima pomognite mu da preračuna cijenu lopte. Dakle, za unesenu cijenu igračke, izračunajte i ispišite tu vrijednost u kunama i lipama.

Zadatak 3:

Napravite program koji od korisnika traži upisivanje sljedećih podataka:

  1. zapreminu spremnika njegova automobila,
  2. potrošnju (na 100 km) u litrama u gradskoj vožnji,
  3. potrošnju u litrama u međugradskoj vožnji.

Program treba izračunati i ispisati koliko daleko korisnik može stići s punim spremnikom ako se nakon M km (M je također podatak koji se upisuje) vožnje po gradu uputio u međugradsku vožnju?

Zadatak 4:

Napravite program koji od korisnika traži upisivanje tečaja 1€ u odnosu na 1 kn. Za upisani iznos kuna, program treba izračunati i ispisati iznos € koji korisnik može dobiti za svoje kune.

Zadatak 5:

Prodavačica u trgovini je dobila popis novih cijena i htjela bi napisati reklame o sniženju ali ne na za koliko posto je cijena snižena. Pomognite joj pa napišite program koji će omogućiti unošenje nove i stare cijene pojedinog proizvoda i ispisati postotak sniženja.

Do sada smo rješavali zadatke koji su zahtijevali samo unos podatka s tipkovnice, obradu i ispis podatka na zaslon. Izvođenje nekih naredbi često ovisi o nekim uvjetima. Pogledajte u sljedećem poglavlju koje su to naredbe grananja.