Upute za polaznike

     

 

Dragi polaznici dobrodošli na online tečaj "Uvod u programiranje u Pascalu".

Tečaj je prvenstveno namijenjen srednjoškolcima, početnicima u programiranju, no za učenje programiranja mogu ga koristiti i stariji osnovnoškolci te profesori i učitelji koji žele naučiti programirati u Pascalu.

Predznanja potrebna za pohađanje tečaja

Zbog specifičnog načina učenja trebate dobro poznavati osnovni rad na računalu (rad s datotekama i mapama, instalacija programa), kao i snalaženje na Internetu (pretraživanje i komunikacija el. poštom).

Osim navedenih potrebnih znanja učenicima će olakšati rad poznavanje osnovnih logičkih funkcija (I, ILI, NE).

Za lakše savladavanje sadržaja tečaja trebali bi bez većih teškoća pratiti gradivo matematike koje je u planu i programu drugih razreda srednje škole. No, kako se radi o matematičkim osnovama, učenici koji s lakoćom prate program sedmog i osmog razreda ne bi trebali imati problema u savladavanju gradiva ovog tečaja.

Obzirom da postoji više besplatnih alata, ovaj tečaj je predviđen za rad u FreePascalu. Unutar samog tečaja objašnjen je postupak instalacije u upute za uporabu editora.

Tečaj "Osnove programiranja u Pascalu" obuhvaća osnove programiranja i osnove Pascala, naredbe unosa i ispisa podataka, naredbe grananja i naredbe iteracije.

Tečaj je podijeljen na četiri poglavlja.

Uspješnim savladavanjem tečaja "Uvod u programiranje u Pascalu" moći ćete:

  • koristiti osnovne algoritme
  • ispravno napisati pojedine naredbe
  • samostalno rješavati jednostavnije zadatke pomoću programskog jezika Pascal

Detaljnije podatke o tečaju možete pronaći unutar Osnovnih informacija .

Preporučeni način učenja je hijerarhijski dakle prateći sadržaj od početka do kraja. Gotovo svaka lekcija sadrži uz novo gradivo, primjere i zadatke. Na kraju svakog poglavlja može se pristupiti samoprovjeri znanja.  
i još nešto za kraj! Bit programiranja je u vježbi, stoga

vježbajte puno, rješavajte zadatke samostalno jer to je jedini uspješan način da postanete pravi programeri!