Algoritam

     

 

Što je to algoritam

Algoritam je pojam koji svoje porijeklo vuče još iz stare Perzije. Dolazi od latinskog prijevoda imena arapskog matematičara Abu Abdullah Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi-a, a odnosi se na razrađen postupak koji nakon konačnog broja koraka dovodi do rješenja (ili spoznaje da ono ne postoji).

Iz prethodnog se može zaključiti da sam pojam algoritma nije usko vezan uz informatiku niti uz programiranje.

Pogledajmo još jednom:

Algoritam je razrađen postupak koji nakon konačnog broja koraka dovodi do rješenja (ili spoznaje da ono ne postoji).

Tako je algoritam svaki recept u kuharici vaše mame!

Sastojci navedeni na početku recepta su ulazni podaci. Ukoliko mama precizno prati upute (algoritam) koje su dane u receptu, nakon konačnog broja koraka dobit će gotovo jelo (ne nužno ukusno), odnosno izlazni podatak.

Način zapisivanja algoritma

Svaki algoritam može biti prikazan grafički (dijagramom tijeka) ili u pseudokodu. Sami ćete odrediti koji oblik zapisivanja algoritma vam bolje odgovara.

Za manje programe dovoljno je u par rečenica zapisati način na koji se dolazi do rješenja. Kod većih programa, možda je razumljiviji slikovni prikaz pojedinih dijelova programa.

Algoritam koji napravite u ovoj fazi postaje jedan od važnijih dijelova dokumentacije. U slučaju da program nakon nekog vremena treba doraditi, bez prikaza i opisa algoritma to bi bilo gotovo nemoguće.

Prikaz algoritma u pseudokodu

Primjer 1:

Gledamo li recept za palačinke kao algoritam, možemo reći da je on zapisan u pseudokodu. On sadrži samo instrukcije u ispravnom redoslijedu!

Možda recept za palačinke nije najidealniji prikaz algoritma (što mislite, zbog čega?), ali ipak razmislite o sljedećem: možete li uliti smjesu za palačinke u tavu prije nego ju napravite? Ili, možete li okrenuti palačinku prije nego što ste ulili smjesu u tavu?

Primjer 2:

Algoritam za izračunavanje površine i opsega pravokutnog trokuta na osnovu poznatih vrijednosti kateta zapisan u pseudokodu:

Grafički prikaz algoritma

Grafički prikaz algoritma nazivamo dijagram tijeka. Za njegovu izradu koriste se sljedeći simboli:

Oni se slažu na način da slijede i opisuju tijek programa.

Primjer 3:

Algoritam za izračunavanje površine i opsega pravokutnog trokuta prikazan grafički:

Vježba 1:

Razmislite postoji li još načina za izradu algoritma za rješenje ovog zadatka? Postoji li uvjet ili uvjeti koje nismo provjerili?

Svoje odgovore objavite u diskusiji u temi "Etape programiranja"

Vjezba 2:

Pokušajte napraviti grafički prikaz recepta za palačinke!

Vježba 3:

Napravite analizu i algoritam za rješavanje sustava dvije jednadžbe sa dvije nepoznanice.

Algoritam prikažite grafički i u psedokodu.

Kad je algoritam završen, slijedi kodiranje - pisanje programa u jednom od programskih jezika. Za vas je to u ovom trenutku vjerojatno najzanimljivija etapa.
U sljedećoj lekciji upotpunit ćemo znanje o programskim jezicima općenito - kroz detaljniju definiciju i povijesni pregled.