Sažetak drugog poglavlja

     

 

U ovom ste poglavlju naučili da namjenu računala određuje program sastavljen od niza naredbi (instrukcija). Program se piše programskim jezicima koji se razvijaju paralelno sa računalima. Od strojnog jezika potpuno orijentiranog stroju danas se došlo do programskih jezika koji su potpuno orijentirani čovjeku.

Programski jezik C nalazi se negdje u sredini. Ima značajke nižih programskih jezika tako da se u njemu mogu kreirati i složeni programi poput operacijskih sustava. Istovremeno ima značajke viših programskih jezika, a razumljiv je i osobama koje nisu programerski "virtuozi".

Da bi znali programirati nije dovoljno poznavati programski jezik. Programiranje je proces koji ima svoja pravila i etape. Pojedine etape mogu se ponavljati i nekoliko puta prije nego što je proces završen.

Za ispravan program, potreban je ispravan algoritam koji se kasnije jednostavno može implementirati u odabrani programski jezik. Ispravnost se provjerava testiranjem, a uz gotov program vrlo je važno imati i kvalitetnu dokumentaciju.

Sada kada smo shvatili kako je programiranje složen proces i kada smo razradili nekoliko algoritama, možemo krenuti korak dalje.

U sljedećem poglavlju ukratko ćemo se upoznati sa razlozima nastanka C-a i njegovim autorom. Nakon instalacije programskog okruženja Dev-C++ upoznat ćemo se sa okruženjem u kojem ćemo raditi do kraja ovog tečaja. Naučit ćemo otvoriti, spremiti, prevesti i pokrenuti program.