Sažetak trećeg poglavlja

     

 

C je nastao je zbog želje autora da napravi programski jezik neovisan o računalu, dovoljno jak da se njime mogu pisati operacijski sustavi, ali s karakteristikama viših programskih jezika (naredbe su kratice engleskih riječi, jedna naredba zamjenjuje više naredbi u strojnom jeziku).

Zbog popularnosti ovog programskog jezika postoji više programskih okruženja i kompajlera. Svi su oni usklađeni sa ANSI-C standardom.

Za ovaj tečaj odabrali smo besplatan program Dev-C++ koji ne zahtjeva velike računalne resurse, na hrvatskom je jeziku i ugodnog radnog okruženja. Instalacija je jednostavna, vođena čarobnjakom.

Editor Dev-C++ je jednostavan za snalaženje. Osim standardnih funkcija za rad s datotekama, u njemu se nalaze funkcije za prevođenje i pokretanje programa, te otklanjanje pogrešaka.

Svaki program u C-u mora sadržavati funkciju main() u kojoj se nalazi izvršni dio programa. Početak i kraj funkcije (ili bloka naredbi) označava se vitičastim zagradama. Na kraju svake naredbe stoji znak ;, a važno je upamtiti da je C osjetljiv na velika i mala slova.

Sad kad smo se upoznali sa osnovama pisanja programa u C-u i naučili snalaziti u odabranom programskom okruženju, konačno možemo napisati naš prvi program. U početku će to biti samo ispis na zaslon, ali vrlo brzo doći ćemo do složenijih problema.